top of page

Buying Tips

deal with jargon

Kilometerstand

Op het eerste gezicht is een lage kilometerstand beter dan een hoge. Dat is natuurlijk relatief. Iemand die echt met de auto wilt rijden vindt een kilometerstand laag die voor een verzamelaar aan de hoge kant is.

​

En wat voor eigenlijk alle auto's geldt, geldt misschien wel meer voor een Porsche. Als ze niet regelmatig genoeg rijden worden ze er niet beter op. De draaiende delen moeten wél af en toe draaien. Of je moet kiezen voor conserveren, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. 

​

Soms kom je een auto tegen met een mooie lage kilometerstand, maar maakt deze toch een doorleefde, wat versleten indruk. Die laat ik dan staan.

 

Of het is een auto met een wat hogere kilometerstand, maar die door een liefhebber is gekoesterd. Dat kan een veel betere koop zijn.

​

Aantal eigenaren

Hoe minder eigenaren hoe beter? Dat is op zich wel logisch. Van een auto van de eerste eigenaar heb je meer zekerheid over de historie van de auto. Naarmate het aantal eigenaren toeneemt, wordt de historie lastiger te achterhalen en dus minder zeker.

 

Voor bijvoorbeeld een SUV die wordt ingezet als gebruiksvoorwerp is dit natuurlijk waar. Maar voor een liefhebbersauto kunnen meerdere eigenaren juist betekenen dat de auto meerdere keren opnieuw is gekoesterd, waardoor telkens veel in de auto wordt geïnvesteerd om hem perfect te maken en te houden. Terwijl een eigenaar die de auto al jaren in bezit heeft misschien wat nonchalanter met de servicebehoefte omgaat.

​

Vergelijk het met het kopen van een huis. Als het huis (opnieuw) gekocht wordt door een liefhebber van mooi wonen, dan wordt er professioneel en duur verbouwd. Daar wordt het huis vaak beter (en duurder) van. Hetzelfde huis even verderop met het bejaarde stel dat er vanaf de bouw al 40 jaar woont heeft nog heel wat achterstallig schilderwerk buiten en binnen. Natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar, maar toch.

​

Een wat oudere auto heeft vaak meerdere eigenaren gehad. Het kan toch een goede koop zijn.

Importauto uit Duitsland

Een Nederlander is blij als hij een gebruikte auto koopt die origineel Nederlands is. Maar een Duitser is juist blij als het een Duitse auto is. 

 

De ervaring is dat Nederlanders gemiddeld wat minder zuinig met hun auto omspringen dan Duitsers. Het begint al met het autowassen. Voor een Duitser is 1 of 2x in de week een normale zaak als dat nodig is. Net als de matten stofzuigen als er zand onder de schoenen zit. Of de auto afdrogen na een regenbui. Of toch maar die extra onderhoudsbeurt. In Nederland gaan dan de wenkbrauwen omhoog. Want Nederlanders blijven we nu eenmaal graag gewoon, en houden we niet van overdrijven.

​

Dus neerbuigend doen over een importauto is - als je het zo bekijkt - misplaatst. Service, garantie en keuringsrapporten gelden Europees. In Duitsland geen APK met kans op een steekproef, maar een "Hauptuntersuchung" door een TÜV- of DEKRA gecertificeerde keurmeester. Dat is toch een verschil.

 

In Duitsland is de keus groot, en er zijn kwalitatief zeer goede auto's te vinden met zorgvuldige eigenaren. Wat mij betreft met afstand het favoriete land om een auto uit te importeren. Al zit er natuurlijk altijd kaf onder het koren.

Schadevrij

Een auto moet natuurlijk schadevrij zijn. Maar wat versta je precies onder schadevrij? Met andere woorden, waar leg je de grens? Een Porsche Zentrum in Duitsland vertelde als grens ongeveer 1000 euro aan reparatiekosten te hanteren. Dat is eigenlijk geen werkbare grens, want met her en der wat stoeprandschade kom je al gauw in de buurt. Ook na reparatie van lichte parkeerschade of wat steenslag is de auto dus niet meer schadevrij. Is dat wel reëel? Dat is alleen bereikbaar voor verzamelaars die een auto kopen om er vervolgens niet mee te rijden.

​

Een belangrijker criterium is vrij van schade door een ongeluk. "Unfallfrei" in het Duits. Gek dat daar is in het Nederlands nog geen woord voor is. (ongeluksvrij?). 

De eerste lak

Iedereen wil een glanzende auto die "nog volledig in de eerste lak staat", en dat is op zich natuurlijk terecht. Het probleem is alleen dat iedere auto last krijgt van steenslag. En dat is niet weg te poetsen zoals bij een klein krasje. Steenslag is alleen te voorkomen door niet of heel langzaam te rijden, of nooit àchter iemand te rijden, wat zelfs in een Porsche onmogelijk is.

 

Een koper die de auto dus volledig in de eerste lak wilt hebben zoekt òf een auto met zeer weinig kilometers, òf heeft liever een bumper met steenslag.

​

Met een lakdiktemeter kan de lakdikte in kaart worden gebracht en overspuitwerk worden opgespoord. Een lakdiktemeting op een kunststof bumper is overigens niet mogelijk met een gewone lakdiktemeter. Daar is speciale apparatuur voor nodig van bijvoorbeeld Defelsko (zo prijzig dat je het in een kluis zou moeten leggen).

 

Een wapen tegen steenslag is het wrappen van de neus (of de gehele auto). Dat kan ook met een transparante folie (bijv. Xpel). De valkuil bestaat uit een overgespoten carrosseriedeel waar later overheen is gewrapped om dit te verhullen. Want een gewone lakdiktemeter werkt dan niet.

Dealer-onderhouden

Voor onderhoud aan een Porsche ga je natuurlijk naar een Porsche Centrum. Je hebt immers garantie op een nieuwe auto of via Porsche Approved. Daar werken ze volgens strenge regels die vanuit Porsche AG zijn vereist. Het is een geoliede commerciële machine, perfect geoptimaliseerd en gemanaged. Een van de meest winstgevende merken ter wereld. Maar daar betaal je natuurlijk ook voor, dat is logisch.

 

Voor eigenaren van Porsches die niet meer onder de fabrieksgarantie vallen wordt het soms te gortig.  Zijn gaan op zoek naar een alternatief. Gelukkig zijn er ook een aantal goede onafhankelijke "Porsche Specialisten". Vaak wat kleinere garages waar een liefhebberij achter steekt. En een persoonlijke aanpak. Daar worden natuurlijk ook originele Porsche-onderdelen  gebruikt, en het kennisniveau is vaak zeer hoog. Misschien wel het belangrijkste is de extra moeite die gestoken kan en màg worden als de eigenaar een bijzondere wens heeft.

​

Als het onderhoud is uitgevoerd door een goede Porsche-specialist moet je dit dus op waarde schatten, en zeker niet diskwalificeren. Voor vele enthousiaste Porsche rijders zijn deze garagisten onmisbaar. Het verklaart ook waarom er nog zoveel oudere Porsches rondrijden in een zeer goede staat.

bottom of page